Mediassa

Lehdistötiedote 5.2.2015

 

Kokoomuksen Sasi: Pitääkö keskusta euroa hyödyllisenä Suomelle vai ei?

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi kummastelee keskustan kansanedustajien ristiriitaisia puheenvuoroja eduskunnan eilisessä Kreikka-keskustelussa.  Sasin mukaan välikysymyskeskustelu herätti kysymyksiä siitä, pitääkö keskusta euroa hyödyllisenä Suomelle vai ei.

 

"Olimme jo tottuneet Esko Ahon, Matti Vanhasen ja Olli Rehnin EU-myönteiseen linjaan, mutta eilen saimme muistutuksen keskustan syvälle juurtuneesta EU-kriittisyydestä. Eduskuntaryhmänsä puolesta puhunut Mauri Pekkarinen muistutti keskustan vastustaneen Suomen eurojäsenyyttä ja syytti Suomen talousongelmista euroa. Toivottavasti korpisuolta kuuluvasta huutelusta huolimatta keskustan puheenjohtaja Sipilä jatkaa Ahon, Vanhasen ja Rehnin rakentavalla ja EU-myönteisellä linjalla”, painottaa Sasi.

 

Sasi muistuttaa, että myös Suomen EU-jäsenyys jakoi syvästi keskustaa. On hyvä, että nykyisin jopa MTK liputtaa EU-jäsenyyden puolesta, koska EU luonut maaseudun luonnonvaraelinkeinoille mahdollisuuksia, joita ei olisi voitu luoda kansallisin voimavaroin.

 

"Keskusta vastusti Mauri Pekkarisen johdolla Suomen liittymistä euroon. Iso osa keskustalaisista vastusti Paavo Väyrysen johdolla jäsenyyttä koko Euroopan unionissa.  Sekä Pekkarinen että Väyrynen ovat edelleen vahvasti mukana Keskustan politiikassa ja pyrkimässä jälleen eduskuntaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että Sipilä ottaa keskeisen roolin puolueen Eurooppa-politiikassa", Sasi toteaa.

 

Sasi ei vähättele eurokriisin hankaluutta, mutta muistuttaa, että Suomen talousongelmia ei suinkaan voi laittaa euron syyksi. Sasin mukaan oleellisempia tekijöitä ovat muiden muassa Suomen hankala ikärakenne, maailmanlaajuinen tuotantorakenteiden muutos ja Suomen rakenneuudistusten hidas eteneminen.

 

"Suomi tarvitsee työtä ja kasvua. Sitä ei synny ellemme ole vahvasti kiinni Euroopan sisämarkkinoissa ja maailmankaupassa. Euron tuoma valuutan vakaus ja matalat korot ovat tärkeitä menestystekijöitä.  Käpertymällä sisäänpäin Suomi ei pääse liikkeelle. Suomalaiset tietävät tämän, mikä näkyy EU-jäsenyyden ja euron vahvana kannatuksena", Sasi painottaa.